دروازه قرآن شیراز , ایران

دروازه قرآن شیراز

معرفی دروازه قرآن شیراز

دروازه قرآن شیراز بنایی تاریخی است که در بخش های شمالی شیراز واقع شده است. اگر بخواهیم معرفی دقیق تری از موقعیت مکانی دروازه قرآن شیراز داشته باشیم، باید به تنگه الله اکبر اشاره کنیم. در واقع دروازه قرآن ورودی ای می باشد که جاده اصفهان را به شیراز پیوند می دهد و بر همین تنگه الله اکبر قرار گرفته است. همچنین در اطراف این دروازه، کوه های باباکوهی و چهل مقام نیز واقع شده اند.

 معرفی دروازه قرآن شیراز

تاریخچه دروازه قرآن شیراز

ساخت دروازه قرآن شیراز بر می گردد به سال 328 هجری قمری و زمان حکومت شیعی آل بویه. در این سال عضدالدوله دیلمی که حاکمیت فارس را بر عهده داشت دستور ساخت دروازه قرآن شیراز را صادر کرد. علت ساخت چنین دروازه ای هم، به اعتقادات دینی و مذهبی عضدالدوله بر می گردد که معتقد بود با ساخت دروازه قرآن و قرار دادن قرآن بر فراز آن، مسافرانی که از زیر آن عبور می کنند سفر ایمن و سلامتی خواهند داشت و به برکت وجود قرآن از هر گزندی دور خواهند ماند.

مانند هر بنای دیگری دروازه قرآن شیراز هم به مرور دچار خرابی ها و شکستگی هایی شد. در حد فاصل سال های 1172 تا 1193 که کریم خان زند حاکمیت را به عهده داشت، دروازه قرآن شیراز بازسازی شد و بر طاق آن اتاق کوچکی ساخته شد و دو جلد قرآن بسیار ارزنده و نفیس که به خط زیبای ثلث و به وسیله ی سلطان ابراهیم بن شاهرخ تیموری کتابت شده بود، درآن قرار داده شد.

این قرآن ها به علت وزن زیاد به قرآن های هفده من شهرت داشتند و امروزه در موزه پارس از آنها نگهداری می شود.

قرآن هفده منی

زمان می گذرد و قاجارها حکومت را به دست می گیرند، و از بد روزگار دو زلزله سهمگین آید و باعث تخریب دروازه قرآن شیراز می شود. چند سال بعد، شخصی به نام محمد زکی خان نوری مسئولیت بازسازی و تعمیر دروازه قرآن را به عهده می گیرد و به مرمت آن می پردازد.

به قرن 14 می رسیم. در سال 1315 شهردار شیراز دستور تخریب دروازه قرآن شیراز را صادر می کند و سیزده سال بعد، دروازه قرآن جدیدی در حوالی همان دروازه قبلی، به دست حاج حسین ایگار ساخته می شود.

نکته دیگر در مورد دروازه قرآن شیراز، این است که این بنای تاریخی در سال 1375 به ثبت آثار ملی ایران رسید.

 

معماری دروازه قرآن شیراز

دروازه قرآن شیراز که به دست حاج حسین ایگار ساخته شد، دروازه ای بزرگتر از دروازه قبلی می باشد. دهانه ی این دروازه شبیه نیم دایره ای است که نوک آن تیز شده باشد. در دو سمت آن نیز دو دهانه کوچک تعبیه شده است. در جای جای این بنا آیات قرآن به خطوطی زیبا مانند خط ثلث نوشته شده است و چشمان مسافران را به بزرگترین معجزه پیامبر اسلام یعنی قرآن، نوازش می دهد.

در بالای طاق اصلی دروازه قرآن شیراز، آیه 9 سوره اسراء نقش بسته است:

"إِنَّ هَذَا الْقُرْآنَ یِهْدِی لِلَّتِی هِیَ أَقْوَمُ وَیُبَشِّرُ الْمُؤْمِنِینَ الَّذِینَ یَعْمَلُونَ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ أَجْرًا کَبِیرًا"

بر سینه دیواری که رو به شیراز است، آیه 88 سوره اسراء دیده می شود:

"قُل لَّئِنِ اجْتَمَعَتِ الإِنسُ وَالْجِنُّ عَلَى أَن یَأْتُواْ بِمِثْلِ هَذَا الْقُرْآنِ لاَ یَأْتُونَ بِمِثْلِهِ وَلَوْ کَانَ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ ظَهِیرًا"

و در نهایت در کنج غربی دروازه قرآن شیراز آیه 9 سوره حجر نوشته شده است.

بر بام دروازه قرآن اتاقکی ساخته شده که در بردانده ی قرآن می باشد و بر پیشانی دیوارهای آن آیات قرآن با چند رنگ بر کاشی هایی زیبا نقش بسته است.

 آیه های قرآن بر دیوارهای دروازه قرآن

دیدنی های اطراف دروازه قرآن شیراز

حاج حسین ایگار که از او به عنوان سازنده دروازه قرآن شیراز نام برده شد، وصیت کرده بود که او را در اتاقکی در ضلع سمت چپ دروازه قرآن به خاک بسپرند. که اکنون آرامگاه او می باشد.

در سمت دیگر دروازه قرآن شیراز، بوستان خواجوی کرمانی واقع شده است، که آرامگاه خواجوی کرمانی یکی از شعرای مشهور ایرانی می باشد و به واسطه آن به محلی برای عبور و مرور و تفرج مسافران تبدیل شده است. آب نمایی موزیکال نیز در میانه آن خود نمایی می کند.

آرامگاه خواجوی کرمانی در دروازه قرآن شیراز

کمی بالاتر از آرامگاه این شاعر پرآوازه سه غار وجود دارد که یکی از آنها محل عبادت و راز و نیاز خواجوی کرمانی بوده است. کمی آن طرف تر غار دیگری وجود دارد با درگاهی زیبا و نقش برجسته ای از نبرد رستم و شیر. نقوش برجسته دیگری از جمله تصویر فتحعلی شاه و فرزندانش هم که ناتمام مانده، در دهانه این غار به چشم می خورد.

اینها تنها بخشی از دیدنی های دروازه قرآن شیراز بود و تمامیت آن به واسطه سفر شما به شیراز تکمیل و تجربه خواهد شد.

چگونه به دروازه قرآن شیراز برویم؟

از طریق بلوار آیت الله ربانی یا بلوار هفت تنان می توانید به دروازه قرآن برسید.

آدرس دروازه قرآن شیراز

استان فارس، ورودی شهر شیراز از جانب مرودشت شیراز, ایران

ساعت کار دروازه قرآن شیراز

محدودیتی برای بازدید از دروازه قرآن شیراز وجود ندارد.

نظر شما چیست؟

نظر شما درباره دروازه قرآن شیراز چیست؟

جهت رزرو هتل در شیراز با ما تماس بگیرید : ۰۲۱-۸۸۵۵۹۹۲۵